18 oktober 2023
Terug

Wat is het rendement van een Sessy thuisbatterij?

Waarschuwing!⚠️ Hier vind je niet een te mooi verhaal over hoe je slapend rijk kunt worden door een thuisbatterij aan te schaffen.

Elke uitspraak over de terugverdientijd is gebaseerd op aannames. Wij vertellen je daarom liever hoe het zit zodat je zelf met een glazen bol kunt beredeneren wat het rendement is.

  • Een thuisbatterij die handelt met de energieprijzen in combinatie met een dynamisch energiecontract verdient geld door goedkope energie in te kopen en duurdere energie te verkopen. Met een verschil van 20 cent kan een thuisbatterij van 5 kWh ongeveer 1 euro per dag verdienen.
  • Sommige thuisbatterijen kunnen ingezet worden op diverse energiemarkten. Op basis van 300.000 euro per MW kan een 2 kW thuisbatterij 600 euro per jaar verdienen.
  • Als salderen niet meer mogelijk is en de energieprijs 35 cent is en teruggleverde energie niets oplevert kan een thuisbatterij 1.75 euro verdienen voor elke dag dat deze volledig wordt benut.
  • Energiemaatschappijen rekenen steeds vaker terugleverkosten. Verminder je de teruglevering met een thuisbatterij zou dit 200 euro per jaar kunnen schelen.

Rekenen met deze getallen is mogelijk maar realiseer je het volgende:

  • In 2022 was het gemiddelde verschil op de spot-markt groter dan 20 cent en was er dus een groter financieel rendement te behalen, in 2023 was het verschil echter kleiner. Daalt het verschil? dan dalen daarmee ook de mogelijke inkomsten in combinatie met een dynamisch energiecontract.
  • Er worden steeds meer zonne-en windparken geplaatst, ook het aantal elektrische verbruikers blijft voorlopig toenemen, dit zorgt voor onbalans. Door slimmere sturing van opwekkers, verbruikers en batterijen kan het net beter in balans raken waardoor inkomsten van de diverse markten niet gegarandeerd een bepaald bedrag blijven.
  • De verdiensten zijn afhankelijk van het salderingspercentage, de terugleververgoeding en de energieprijs.
  • Energiemaatschappijen veranderen de spelregels continu, ook verschilt het per energieleverancier hoe de berekening wordt gedaan voor de terugleverkosten.

We weten dat de markt wijzigt, daarom is de Sessy thuisbatterij flexibel, met software updates brengen we nieuwe features uit zodat jij jouw investering zo snel mogelijk kunt terugverdienen.
Wil je een voorbeeld van het te behalen rendement op de onbalansmarkt zien? Kijk dan op de website van Frank Energie, daar staat een rekenvoorbeeld.

Interesse in een thuisbatterij van Sessy? 

Vraag een offerte aan

Gerelateerde berichten

Visual Sessy installatie
Sessy logo

Onze reactie op milieu centraal

09 december 2022

Wij vinden de claims die Milieu Centraal maakt over het inzetten van een thuisbatterij niet op alle punten juist en niet goed onderbouwd. Hieronder willen we het geschetste beeld nuanceren. Milieu Centraal: “… de aanschafkosten […]

Sessy
Bekijk bericht
Slimme meters
Sessy logo

Welke slimme meter heb ik?

De slimme meter wordt sinds 2015 grootschalig geïnstalleerd in Nederland. Naast dat het erg handig is dat deze meter automatisch de meterstanden van zowel stroom als gasverbruik kan doorgeven, beschikken de meeste slimme meters over […]

1 min leestijd
Achtergrond
Bekijk bericht
Dynamische modus
Sessy logo

Hoe werkt de Dynamische modus?

Eerder schreven we een artikel over hoe Sessy zich terug verdient. In dit artikel geven we je meer inzicht in hoe de dynamisch modus van Sessy werkt. Je zou denken, simpel, volle bak laden als […]

3 min leestijd
Achtergrond
Bekijk bericht