Thuisbatterij voor zonnepanelen

De combinatie van een thuisbatterij met zonnepanelen stelt je in staat om een zo groot mogelijk deel van de opgewekte zonnestroom zelf te verbruiken. Je hoeft zo minder stroom van het energienet af te nemen, wat duurzaam en financieel aantrekkelijk is. Veel huishoudens verbruiken slechts een klein deel van de groene stroom die zij opwekken. Immers, de piek in de opbrengst van zonnepanelen valt vaak op een ander moment dan die in het verbruik van je huishouden. Een thuisbatterij voor zonnepanelen helpt je het overschot aan zonnestroom dat overdag ontstaat op te slaan, om dit later op de dag bij een piek in je verbruik te kunnen gebruiken. Met een thuisaccu corrigeer je de onbalans in het verbruik en de opbrengst van (zonne)stroom voor jouw huishouden. 

Toepassing thuisbatterij bij zonnepanelen 

In veel gevallen is het mogelijk om de thuisbatterij aan te sluiten op een bestaand PV-systeem in huis. Beschik je bijvoorbeeld over zonnepanelen die zijn aangesloten op een 1-fase (string-)omvormer? In dat geval plaatst de installateur de thuisbatterij van Sessy tussen deze omvormer en de meterkast. Een voordeel hiervan is dat de bestaande infrastructuur in huis gebruikt kan worden; er hoeft geen nieuwe kabel te worden gelegd. Bij zonnepanelen die zijn aangesloten op een micro-omvormer wordt de thuisaccu op dezelfde wijze aangesloten.

De thuisaccu van Sessy kent een modulaire opbouw. Iedere module biedt een capaciteit van 5 kWh. Afhankelijk van de gemiddelde opbrengst van je zonnepanelen of bijvoorbeeld het verbruik van je huishouden kan gekozen worden voor meerdere van deze modules. Ook in deze situatie plaatst men de thuisbatterij tussen de omvormer van de zonnecollectoren en de meterkast. De thuisbatterijen worden aan elkaar verbonden en vervolgens op de meterkast aangesloten. Op een 1-fase aansluiting in de meterkast kunnen maximaal twee thuisbatterijen van ieder 5 kWh worden aangesloten. 

Maak je in huis gebruik van een PV-verdeler? In dat geval plaatst men de thuisbatterij voor zonnepanelen tussen de omvormer en de PV-verdeler. De PV-verdeler zit aangesloten op de meterkast. Een installateur kan je meer vertellen over de wijze waarop de thuisbatterij in jouw bestaande infrastructuur past. 

Capaciteit van een thuisbatterij voor zonnepanelen 

Bij de investering in een thuisbatterij voor zonnepanelen zijn er twee belangrijke factoren om rekening mee te houden. Dit zijn de capaciteit en het vermogen van de thuisaccu. Vaak wordt de capaciteit van een thuisbatterij bepaald op basis van het gemiddelde verbruik van een huishouden. Kijk hierbij niet alleen naar het actuele verbruik, maar houd rekening met mogelijke toekomstige investeringen in een (volledig elektrische) warmtepomp, een elektrische auto, enzovoorts. 

Het vermogen van een thuisbatterij voor het opslaan van zonnestroom moet aansluiten bij dat van de omvormer van het PV-systeem. Zou het vermogen van de thuisaccu lager zijn dan dat van de omvormer van je zonnepanelen, dan gaat er mogelijk een deel van de opgewekte stroom verloren. Het vermogen van een thuisbatterij (uitgedrukt in kW) geeft aan met welke snelheid deze opgeladen of ontladen kan worden. Een Sessy thuisbatterij kan met 2 kW per module laden. Kies je voor twee modules, dan kan een vermogen van 4 kW bereikt worden. 

Benieuwd naar hoeveel Sessy's jouw huishouden nodig heeft?

Doe de Sessy keuzehulp
Sessy is schaalbaar
App voor meer informatie!