Wat is een thuisbatterij?
Een thuisbatterij, ook bekend als een thuisaccu of batterij voor zonnepanelen, is een apparaat dat de energie opslaat die je zonnepanelen overdag genereren maar je niet zelf verbruikt. Energieleveranciers rekenen terugleveringskosten voor het invoeren van zonne-energie in het net, een thuisbatterij helpt je om dit bedrag te verlagen. Gemiddeld stuurt een huishouden 70% van de opgewekte energie terug naar het elektriciteitsnet. Met een thuisbatterij kun je dit verlagen naar 10-30%. Dit betekent dat je de opgewekte zonne-energie ook kunt gebruiken wanneer de zon niet schijnt, waardoor jij meer zelfvoorzienend wordt en je minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet. Naast minder afhankelijkheid van het net, kan een slimme thuisbatterij ervoor zorgen dat je het net op piekmomenten minder belast, wat helpt om boetes van jouw energieleverancier te voorkomen.
Bij het kopen van een thuisbatterij zijn er een aantal belangrijke punten om te overwegen:
- Capaciteit: De capaciteit van de batterij, uitgedrukt in kilowattuur (kWh), bepaalt hoeveel energie je kunt opslaan. Een gemiddeld Nederlands huishouden heeft genoeg aan een thuisbatterij van 5 kWh. Dat lijkt weinig maar dat staat ongeveer gelijk aan 300 keer je telefoon opladen, 5 keer de was doen of 150 broodjes roosteren. Op mooie zomerse dagen wek je met 10 panelen 15-20 kWh op, het is niet zinvol om al deze energie op te slaan. Het energieverbruik ligt gemiddeld tussen de 7 en 10 kWh, een deel van dit verbruik wordt direct vanuit de zonnepanelen geleverd aan de apparaten. Er blijft dus ongeveer 5 kWh aan energieverbruik over die je wilt overbruggen van overdag naar avond/nacht. Neem je meer opslagcapaciteit? Dan heb je een groot deel van het jaar een accu die niet efficiënt gebruikt wordt. Heb je meer zonnepanelen èn een hoger energieverbruik? Dan heeft het zin om meer opslagcapaciteit te nemen maar het is geen must – liever te weinig capaciteit dan te veel!
- Compatibiliteit: Zorg ervoor dat de thuisbatterij compatibel is met je zonnepanelen en omvormer. Veel batterijen kunnen alleen gekoppeld worden aan een hybride omvormer, bij Sessy houden we niet van merkafhankelijke systemen. De Sessy thuisbatterij kan daarom aan elke omvormer en aan alle zonnepanelen geïnstalleerd worden.
- Meterkast: Het belang van de meterkast wordt vaak vergeten en onderschat, veel thuisbatterijen hebben extra componenten nodig in de meterkast. Ook is het belangrijk om te rekenen aan de maximale stroom die er door je meterkast kan lopen. Met de Sessy hebben we een eenvoudige, veilige en robuuste oplossing gemaakt die weinig impact heeft op de meterkast. Zo kan de bestaande groep van de zonnepanelen hergebruikt worden en hoeft er geen in-line energiemeter geplaatst te worden.
- Vermogen: Meer is beter!.. Nee, het is een grote fout om altijd voor de grootste omvormer te kiezen, waarom? In verband met de efficiëntie. Elektronica is niet even efficiënt over het volledige vermogensbereik. Met een thuisbatterij wil je een zo groot mogelijk deel van de tijd je verbruik compenseren, wordt er gekookt en ben je tegelijkertijd aan het stofzuigen? Dan kun je beter wat energie uit het net halen, dat scheelt je voorop in de aanschafprijs en over de levensduur in efficiëntie.
Een thuisbatterij kopen is een slimme stap naar een duurzamere en zelfvoorzienende levensstijl. Het biedt niet alleen financiële voordelen maar draagt ook bij aan een groenere toekomst. Met de juiste keuze en installatie kan een thuisbatterij een sleutelrol spelen in jouw energiehuishouding.
Waarom een zou ik voor Sessy kiezen?
Twan legt het je in de korte video uit.
Hoe werkt dat, een Sessy thuisaccu kopen?
Roeland loopt in deze video de stappen met je door.
Hoe veilig is een thuisaccu?
Sessy kiest voor IJzerfosfaat én een ingebouwde brandblusser. Jouw veiligheid gaat voor alles.
BTW terugvragen?
Dat kan! Iedereen die met de batterij energie gunstig inkoopt en duurder verkoopt kan in principe de BTW op de aanschaf van de thuisbatterij terugvragen. We werken hiervoor samen met onze partner De Centrale. De BTW teruggave wordt na het indienen geheel voor u verzorgd.
Lees de reviews van Sessy klanten
Vraag & antwoord
Kosten verlaging bij een dynamisch contract, hoger eigen gebruik, minder terugleverkosten betalen, onafhankelijker van het overheid en voorbereid op de afbouw van de salderingsregeling.
1. Duurzaamheid: Met een thuisbatterij sla je zelf opgewekte zonne-energie op voor later gebruik. Dit betekent dat je minder afhankelijk bent van fossiele brandstoffen en bijdraagt aan een groenere planeet.
2. Besparing op energiekosten: Door energie op te slaan wanneer het aanbod hoog en de prijs laag is, en deze te gebruiken wanneer de prijs hoog is, kun je besparen op je energierekening.
3. Onafhankelijkheid: Een thuisbatterij verhoogt je onafhankelijkheid van het energienet en van schommelende energieprijzen. Je hebt meer controle over je energievoorziening.
4. Voorbereid op de toekomst: Met een thuisbatterij ben je alvast voorbereid op veranderingen in energiebeleid, zoals de afbouw van de salderingsregeling en het rekenen van terugleverkosten voor bezitters van zonnepanelen.
Net als zonnepanelen afschakelen uit veiligheid bij uitval van het net, zal ook de Sessy uitschakelen bij stroomuitval. Sessy is geen noodstroomvoorziening.
Ja, in sommige gevallen. Als je een uurprijzen-contract hebt, kan Sessy laden tijdens daluren, om afname op dure piekuren te voorkomen. Door de wisselingen op de energiemarkt is hier niet alleen geld mee te besparen maar kun je hier ook geld mee verdienen. Zonder zonne-panelen en met een vast tarief heeft een Sessy geen directe financiële impact. Mocht je niet de mogelijkheid hebben tot het leggen van zonnepanelen is het goed mogelijk om met een Sessy dus tòch te verduurzamen en hieraan te verdienen.
Nee, Sessy kan zonder hybride omvormer worden geïnstalleerd. Sessy heeft zijn eigen omvormer en werkt zowel met een hybride omvormer als met een standaard string of PV omvormer. Sessy huisbatterij kan bij elke omvormer worden aangesloten en is dus compatibel met alle soorten omvormers, wat gunstig is voor de terugverdientijd. Dit is ideaal aangezien 99% van de omvormers geen DC-uitgang heeft voor batterijaansluiting.
Een Sessy komt het best tot zijn recht in een klein en zuinig huishouden van twee personen. Ben je met meer personen, dan kunnen meer Sessy’s zin hebben. Vooral bij een dynamisch contract heeft het nut om meer dan één Sessy aan te schaffen, elke additionele batterij heeft hetzelfde verdienvermogen.
Over het algemeen bevatten polisvoorwaarden van verzekeraars geen specifieke vermeldingen over thuisbatterijen, en worden deze gezien als vergelijkbaar met zonnepanelen en warmtepompen. Het is raadzaam om je specifieke situatie te verifiëren bij je verzekeringsmaatschappij.
De Sessy heeft ongeveer de dimensies van een bananendoos en is 40 cm breed x 50 cm hoog x 25 cm diep.
De Sessy thuisaccu slaat overtollige energie op die overdag door jouw zonnepanelen wordt geproduceerd. Deze energie kan worden gebruikt wanneer de zon niet schijnt, waardoor de afhankelijkheid van het net wordt verminderd en de efficiëntie van jouw zonnepanelen wordt verhoogd. Je gebruikt dus veel meer van je eigen opgewekte energie.
In Nederland biedt handelen op de onbalansmarkt, waar onbalansprijzen fluctueren, de meest lucratieve mogelijkheid voor eigenaren van thuisbatterijen.
Je Sessy thuisbatterij gaat makkelijk 10, misschien wel 15 jaar mee. Al die tijd kan Sessy zorgen voor besparingen in je energiekosten, door slim te laden en dure pieken te voorkomen. Lees hier ons uitgebreide artikel over de levensduur van de Sessy thuis accu.
Sessy is meer dan een standaard thuis accu voor het opslaan van elektriciteit, de werking van deze thuisbatterij is door de software slim te noemen.
De Sessy stelt een aantal verschillende werkmodi beschikbaar:
- Nul op de meter (zonne-energie ’s avonds gebruiken): De Sessy slaat overdag de overtollige opgewekte energie op (totdat de batterij vol zit) Wanneer uw zonnepanelen te weinig of geen energie meer leveren om uw verbruik te compenseren zal de Sessy energie leveren aan uw verbruikers in huis. Hiermee gebruikt u ook ’s avonds en in de nacht groene energie die u overdag heeft opgewekt.
- Dynamische modus: De Sessy kan gebruikt worden in combinatie met een dynamisch energiecontract. Dat is een contract vorm, waarbij je verbruik en teruglevering per uur wordt berekend. Een aantal aanbieders hiervan zijn: Nieuwestroom, Easy Energy, Frankenergy, ANWB, Tibber of NextEnergy. De slimme regeling van Sessy kan op basis van de uurprijzen een berekening maken wanneer het beste moment is om de batterij te laden en ontladen. Zo bespaart Sessy het meeste geld bij jouw thuis.
- Open mode: De Sessy maakt het mogelijk via een API aangestuurd te worden. Dit kun je doen als je liever zelf aan de slag gaat met het aansturen en uitlezen van de batterij om deze bijvoorbeeld te koppelen in Home Assistant. Wij helpen mee om de Sessy community te ondersteunen op dit vlak.
Sessy wordt geleverd met een slimme meter lezer (P1-poort lezer). Door met deze P1-lezer bij de hoofdaansluiting de energie van alle fasen te meten kan de Sessy bepalen hoeveel er geladen of ontladen moet worden voor de hoogste besparing.
De Sessy zal in veel gevallen in de buurt van de al bestaande omvormer worden geplaatst door ophanging aan de muur. De huidige groep van de zonnepanelen-omvormer wordt gebruikt voor de verbinding aan het elektriciteitsnet.
Voor elke 3000 kWh aan jaarlijks energieverbruik, adviseren we de aanschaf van één Sessy thuisaccu. Heb je een verbruik van 6000 kWh? Dan zijn twee Sessy thuisaccu’s een slimme keuze. Belangrijk om te weten: bij een thuis accu zijn twee zaken cruciaal – de energiecapaciteit (uitgedrukt in kWh) en het vermogen (in kW). Elke Sessy thuisaccu heeft een capaciteit van 5 kWh en een vermogen van 1,7 kW.
De opslagcapaciteit van onze thuisaccu, gemeten in kilowattuur, bepaalt hoeveel energie je kunt opslaan. Met één Sessy sla je 5 kWh op, met twee verdubbel je dit naar 10 kWh, enzovoort. Voor een gemiddeld Nederlands huishouden is een 5 kWh accu vaak voldoende. Dit lijkt misschien beperkt, maar het staat gelijk aan ongeveer 300 keer je telefoon opladen, 5 keer de was doen of 150 broodjes roosteren. Op zonnige dagen kunnen 10 zonnepanelen tussen de 15 en 20 kWh genereren. Het is echter niet altijd zinvol om al deze energie op te slaan. Een gemiddeld huishouden verbruikt dagelijks tussen de 7 en 10 kWh, waarvan een deel direct door de zonnepanelen wordt gebruikt. Dit betekent dat er ongeveer 3-7 kWh overblijft om de overgang van dag naar avond en nacht te overbruggen, waardoor je optimaal gebruikmaakt van je eigen zonne-energie. Kiezen voor meer opslagcapaciteit betekent vaak dat je een groot deel van het jaar een accu hebt die niet volledig wordt benut. De energie in de extra accu’s blijft dan ongebruikt. Het is vaak interessanter om deze energie terug te leveren aan het net.
Het verbruik van elektriciteit zal toenemen met een warmtepomp, ook op de momenten dat de zon niet schijnt. Dan helpt Sessy om de pieken in verbruik af te vlakken en ook in de avond gebruik te kunnen maken van de overdag opgewekte zonne-energie. Weet wel dat in de winter, wanneer de warmtepomp het hardst moet werken, de zonnepanelen wellicht niet genoeg energie opleveren om de batterij te kunnen vullen.
Voor iedereen die comfortabel is om in en aan de meterkast en 230V te werken is de installatie van Sessy goed te doen. Als dat niet het geval is, is het beter om een installateur Sessy te laten installeren.
Ja. Natuurlijk kan je via de interface van de Sessy portal instellingen veranderen.
Voor de enthousiast die kan programmeren is er meer mogelijk. De Sessy kan in de ‘open modus’ aangestuurd worden via een eigen regeling. Sessy heeft een API of kan via MQTT worden uitgelezen en aangestuurd. Zo kan je Sessy koppelen aan je Home Assistant of andere Software en hardware. Onze software heeft een open API zonder afhankelijkheid van een derde partij of cloud.
Een Sessy levert besparingen of inkomen op als je goedkoop stroom kan laden en inkoop van dure energie kan voorkomen. Sessy levert het meeste op als dit inkopen en verkopen dagelijks plaatsvind. Dat kan nu al met een dynamisch energiecontract en bij het afbouwen van de salderingsregeling op elk type contract. Wat een Sessy oplevert hangt af van de marktomstandigheden.
Lees meer in dit achtergrond stuk over het terugverdienen van een Sessy.
Een klein rekenvoorbeeld: Dynamische energieprijzen zijn rond 20.00 vaak €0,50 of hoger. Als je met je zonnepanelen de batterij ‘gratis’ vol kan laden en deze energie om 20.00uur verkoopt voor €0,50 dan verdient een Sessy 5kWh voor €0,50 per kWh = € 2,50 op een dag. Zou dit dagelijks lukken, dan heb je een Sessy in minder dan 4 jaar terugverdiend.
Wil je een voorbeeld van het te behalen rendement op de onbalansmarkt zien? Kijk dan op de website van Frank Energie, daar staat een rekenvoorbeeld.
Ja. De Sessy kan gebruikt worden in combinatie met een dynamisch energiecontract van elke aanbieder. De slimme regeling van Sessy kan op basis van de uurprijzen een berekening maken wanneer het beste moment is om de batterij te laden en ontladen. Zo bespaart Sessy het meeste geld bij jouw thuis.
Ja. De Sessy slaat overdag de overtollige opgewekte energie op (totdat de batterij vol zit). Wanneer uw zonnepanelen te weinig of geen energie meer leveren om uw verbruik te compenseren zal de Sessy energie leveren aan uw verbruikers in huis. Hiermee gebruikt u ook ’s avonds en in de nacht groene energie die u overdag heeft opgewekt.
Op lange termijn biedt een Sessy accu verhoogd eigenverbruik, lagere elektriciteitsrekeningen, minder afhankelijkheid van het elektriciteitsnet, en een duurzamere levensstijl door het maximaliseren van het gebruik van groene energie.
Na het afbouwen van de salderingsregeling, of nu al met een dynamisch energiecontract verlaag je je energienota door goedkope energie uit het net of de zonne-energie via je Sessy in te zetten op dure piekmomenten. Met de huidige marktomstandigheden levert dat al snel Euro’s per dag op en KAN je je Sessy binnen de technische levensduur terugverdienen! Echter, zou dit wat ons betreft niet de hoofdreden moeten zijn om een Sessy aan te schaffen. Een Sessy in Nul-Op-de-Meter draagt positief bij aan de energietransitie en daar is het ons om te doen.
Nu de salderingregeling nog niet afgeschaft is. Zullen de grote energieleveranciers zoals Essent, Eneco, en Vattenfall overwegen om de kosten die gepaard gaan met de productie van zonne-energie door te berekenen aan hun klanten.