Thuisaccu van 5 kWh: een goede optie?
Uit het Nationaal Smart Storage Trendrapport van Dutch New Energy Research blijkt dat de meeste Nederlandse huishoudens kiezen voor een thuisbatterij met een capaciteit van 5 kWh. Een thuisaccu van 5 kWh past goed bij het verbruik van een klein tot gemiddeld huishouden en de opbrengst van een PV-systeem met acht of tien zonnepanelen.
Je gebruikt de 5 kWh thuisbatterij voor verschillende toepassingen. Zo kun je hier niet alleen het overschot van een PV-systeem op opslaan, maar deze bijvoorbeeld ook combineren met een dynamisch energiecontract.
Deze combinatie maakt het mogelijk om de thuisaccu goedkoop op te laden bij een laag stroomtarief, dat ieder uur wijzigt in het geval van dynamische contracten. Bij een stijgende stroomprijs ontlaadt de thuisbatterij zich. Dit levert een financieel voordeel op voor huishoudens met en zonder zonnepanelen.
5 kWh thuisbatterij aansluiten op bestaande infrastructuur
Een voordeel van een 5 kWh thuisaccu is de mogelijkheid om deze op de bestaande infrastructuur in huis aan te sluiten. Een verzwaring van de aansluiting in de meterkast, van 1-fase naar 3-fasen, is doorgaans niet noodzakelijk. Dit zou wel noodzakelijk zijn bij een thuisaccu met een capaciteit van 15 kWh of meer (drie Sessy modules van ieder 5 kWh). Veel nieuwbouwwoningen zijn standaard al voorzien van een 3-fasen aansluiting, mede door de volledig elektrische warmtepomp waarvan deze woningen voorzien zijn.
Maak je momenteel gebruik van zonnepanelen? In dat geval kan de thuisbatterij tussen de micro- of string-omvormer van de zonnepanelen en de meterkast geplaatst worden. Op deze manier is ook het trekken van extra kabels niet noodzakelijk. Je kunt een thuisaccu van 5 kWh door een installateur laten plaatsen of deze zelf aansluiten. In dat laatste geval is het belangrijk dat je jezelf comfortabel voelt bij werkzaamheden in en rond de meterkast en je de juiste elektrotechnische voorkennis volgens NEN 1010 en NEN 3140 hebt.
Overwegingen bij een thuisbatterij van 5 kWh
Naast voorgaande voordelen van een thuisaccu van 5 kWh, is dit model populair door zijn betaalbare prijs. De Sessy thuisbatterij wordt aangeboden tegen een adviesprijs van € 3.550 inclusief btw. Een investering waarmee je meer uit een bestaand PV-systeem haalt. Je slaat een overschot aan zelf opgewekte zonnestroom op, zodat je dit op een later moment kunt gebruiken. Je neemt zo minder stroom van het net af. Dat is duurzaam en goedkoper. Zonder thuisbatterij wordt vaak slechts een klein deel van de opgewekte stroom direct verbruikt. De rest levert men terug aan het stroomnet.
Het terugleveren van stroom aan het net zal de komende jaren steeds minder aantrekkelijk zijn, als gevolg van de afschaffing van de salderingsregeling in 2027. De financiële compensatie waarvan huishoudens momenteel profiteren vervalt hiermee grotendeels. Ook brengen steeds meer energieleveranciers nu al terugleverkosten in rekening bij huishoudens die hun zelf opgewekte stroom verkopen.
Laat je niet gek maken
Veel batterijcapaciteit klinkt leuk, maar in de meeste gevallen volstaat een capaciteit 5 of 10 kWh voor een gemiddeld huishouden. Kijk alleen naar je eigen verbruik, en laat je niet teveel capaciteit of omvormer-vermogen aanpraten. Ook is het belangrijk om te checken of je aan een abonnement vastzit voor de slimme aansturing van de thuisbatterij. En check vooraf of je van jouw energieleverancier na installatie mag overstappen. Zit je vast aan een laadstrategie, of mag je zelf bepalen hoe de batterij wordt ingezet?
Allemaal relevante vragen waarbij wij je kunnen adviseren. Bel 085 0608499 of mail naar info@sessy.nl.