Terug

Subsidie voor je thuisbatterij: Sessy gespot in het NOS-journaal!

Er is veel discussie gaande over de aflopende salderingsregeling van de overheid, waarbij zonnepaneelhouders nu nog geld krijgen voor hun opgewekte zonnestroom. In 2025 start namelijk de afbouw van deze regeling en dat betekent dat je vanaf dan minder geld verdient aan het opwekken van eigen energie. In 2031 ontvang je zelfs helemaal niets meer. Het alternatief? Subsidie voor een thuisbatterij, waarin je je eigen opgewekte energie opslaat voor later gebruik. In Nederland is Sessy dé plug-and-playbatterij waar iedereen het over heeft. Zelfs het NOS-journaal!

Salderen heeft zijn beste tijd gehad

Zonnepanelenbrancheclub Holland Solar, Netbeheer Nederland, Autoriteit Consument & Markt (ACM) en de Tweede kamer zeggen: “Salderen heeft zijn beste tijd gehad.” Waarom? 1 op de 5 huishoudens in Nederland heeft zonnepanelen op het dak en Nederland is daarmee Europees koploper. De regeling wordt echter steeds oneerlijker. Zonder regeling is een zonnepaneel namelijk nog steeds rendabel. Ook vertraagt de regeling de ontwikkeling van thuisbatterijen, die kunnen worden ingezet bij het ontlasten van het overlopende elektriciteitsnet.

Salderingsregeling oneerlijk

Dankzij salderen zijn veel particulieren betrokken bij de energietransitie. Op het moment dat een huishouden meer stroom oplevert dan het verbruikt, bijvoorbeeld tijdens een zonnige middag, levert het die extra stroom aan het net. Gaan ‘s avonds in het donker de wasmachine en oven aan, dan krijgt dat huis juist stroom van het net. Dat opwekken en verbruik worden tegen elkaar weggestreept, en dat heet salderen. Een huishouden dat in een jaar meer opwekt dan verbruikt, ontvangt een extra vergoeding.

Huishoudens zonder zonnepanelen betalen bij de huidige elektriciteitsprijzen enkele tientjes per maand extra. Dat maakt de salderingsregeling oneerlijk, vindt het AMC. Daarnaast loopt het net over, omdat iedereen tegelijkertijd teruglevert. Al die redenen samen zorgen ervoor dat de salderingsregeling ten einde loopt.

Thuisbatterij is de toekomst

Vanaf 2025 neemt de hoeveelheid die weggestreept wordt stapsgewijs af. In 2031 is het afgebouwd. Dan ontvang je wel nog een vergoeding voor geleverde stroom op basis van de werkelijke stroomprijs. De thuisbatterij is daarom de toekomst. Je levert dan geen stroom meer terug aan het net, maar slaat je eigen opgewekte energie op in een thuisbatterij. Deze stroom zet je later weer in, op momenten dat je het nodig hebt. Je bent hierdoor niet afhankelijk van het net.

Door de afbouw van de salderingsregeling wordt de aanschaf van een thuisbatterij aantrekkelijker. De Tweede Kamer overweegt om een subsidie hiervoor beschikbaar te stellen.

Meer weten over een thuisbatterij en Sessy spotten in het NOS-journaal?

Bekijk de voordelen van een thuisbatterij.

En zie hier hoe Sessy in het NOS-journaal het podium pakt en wat oprichter Roeland Nagel vindt van de afschaffing van de salderingsregeling: https://www.npostart.nl/nos-journaal/17-01-2023/POW_05466970

Gerelateerde berichten

Eerste thuisbatterij van Nederlandse makelij gaat in productie
Sessy logo

Maak kennis met Sessy: dé bestverkochte thuisbatterij van Nederland

Wil jij jouw energiekosten verlagen en onafhankelijker worden van het stroomnet? Sla dan jouw eigen opgewekte energie op, voor gebruik op een later moment. Hoe? Met thuisbatterij Sessy!

Sessy
Bekijk bericht
Sessy logo

Hoe werkt de Open modus van Sessy?

Wij vinden het belangrijk dat je ons in de basis niet nodig hebt. Daarom zijn we al geïntegreerd in Homey en Home Assistant, en vergeet de open API ook niet waardoor ieder toekomstig platform ook […]

Sessy
Bekijk bericht
Sessy logo

Wat doet een energiecoach?

Bij Sessy geloven we in een aanpak op maat, omdat we weten dat er niet één standaardoplossing is die voor iedereen werkt. Verduurzaming wordt niet alleen mogelijk gemaakt door simpelweg te elektrificeren. Elk huishouden is […]

Sessy
Bekijk bericht