Subsidie op een thuisbatterij 

Op dit moment wordt er geen subsidie voor een thuisbatterij aangeboden door de Nederlandse overheid. Je kunt dus niet, zoals bij veel andere verduurzamende investeringen in woningen, een beroep doen op de ISDE, de Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing. Dit is wel mogelijk voor bijvoorbeeld de aankoop van een zonneboiler, een warmtepomp of een elektrische kookplaat

Wel pleiten onder meer netbeheerders, maar ook verschillende politieke partijen, voor een proef met een subsidie op thuisbatterijen. Het moet de aankoop van deze systemen aantrekkelijker maken voor consumenten. Iets wat bij de juiste toepassing van een thuisbatterij bij kan dragen aan het tegengaan van netcongestie.

Dat je er geen subsidie voor kunt krijgen, betekent niet dat er geen andere voordelige regelingen zijn voor de aanschaf van een thuisbatterij. In dit artikel vertellen we je er meer over.

Terugvragen van btw op een thuisbatterij

Er zijn verschillende mogelijkheden om toch te profiteren van een financiële tegemoetkoming vanuit de overheid voor het kopen van een thuisbatterij. Zo kun je in sommige gevallen de btw op zowel de aanschaf als installatie van een thuisaccu terugvragen. Wij werken samen met De Centrale, een organisatie die kan helpen met het terugvragen van de btw. In dit artikel leggen we uit hoe het precies werkt.

Voorwaarden bij het terugvragen van btw op thuisaccu’s

Bij het terugvragen van de btw gelden verschillende voorwaarden waaraan je moet voldoen. Zo moet de thuisbatterij in ieder geval gebruikt worden voor de in- en verkoop van stroom, bijvoorbeeld door zelf opgewekte groene stroom vanaf de thuisbatterij terug te leveren aan het stroomnet via een dynamisch energiecontract.

Een alternatief is het handelen in stroom op de onbalansmarkt. Je hebt hier een dynamisch energiecontract voor nodig, wat naast het voorgaande ook een voorwaarde is om de btw op een thuisbatterij terug te kunnen vragen. De combinatie van een thuisbatterij met een dynamisch energiecontract stelt huishoudens in staat om de thuisbatterij op te laden bij een laag stroomtarief. Stijgt de prijs later op de dag weer? In dat geval profiteer je van een financieel voordeel, wanneer je de thuisaccu vanaf dat moment ontlaadt.

Houd er rekening mee dat het rendement van deze toepassing van thuisbatterijen sterk afhankelijk is van onder meer wet- en regelgeving, de volatiliteit van de stroomprijs, et cetera. Snel je batterij terugverdienen, daar geloven we niet zo in. We kunnen het maar gezegd hebben.

sessy thuisbatterij

Inkoopacties

Regelmatig zijn er energie coöperaties of energiecoaches die de Sessy thuisbatterij collectief inkopen, om hun leden te laten profiteren van een lagere inkoopprijs. Een voorbeeld is de inkoopactie van Enschede Energie: Coöperatie Enschede Energie Eerste ervaringen met de Sessy thuisbatterij.

Geld lenen

Uiteraard is er ook de mogelijkheid om geld te lenen voor de aanschaf van een thuisbatterij. Bijvoorbeeld via het Nationaal Warmtefonds. Let er wel op dat geld lenen geld kost. Je betaalt immers rente.

Financieel voordeel bij zakelijk bestellen thuisaccu

Voor bedrijven zijn er mogelijkheden om de investering in een thuisbatterij gedeeltelijk af te trekken van hun fiscale winst. Op deze manier betalen zij minder belasting, waarmee de daadwerkelijke aanschafkosten van een thuisaccu lager uitvallen. Maak hiervoor gebruik van de energie-investeringsaftrek (EIA) voor bedrijven. Om voor deze EIA in aanmerking te komen zijn er verschillende voorwaarden waaraan moet worden voldaan. Zo moet de accu een capaciteit hebben van tenminste 15 kWh.

Toekomstige subsidie op thuisbatterijen

Hoewel er momenteel nog geen subsidies zijn op thuisbatterijen, kan dat in de toekomst zomaar anders zijn. Zo zetten verschillende partijen in op een proef met een subsidie op thuisbatterijen in de komende jaren. Netbeheerders en energiemaatschappijen zien het risico op een verdere overbelasting van het stroomnet in Nederland groeien. Thuisbatterijen kunnen een deel van de oplossing vormen, wanneer huishoudens de stroom die zij zelf opwekken thuis opslaan in plaats van terugleveren aan het net. Sommige energiemaatschappijen geven daarom tegenwoordig een vergoeding om het nationale elektriciteitsnet te helpen. Eneco is daar één van, waarbij de Sessy thuisbatterij Eneco op afstand helpt om het elektriciteitsnet in balans te houden. Je krijgt daarvoor als Eneco klant een maandelijkse vergoeding. Lees hier meer.

Subsidies in het buitenland

In onder meer Duitsland en België bleek een subsidie op thuisaccu’s eerder een succes te zijn; het aantal geïnstalleerde thuisbatterijen groeide hier fors. Zo kom je in Duitsland in aanmerking voor subsidie als je de aanschaf van een thuisbatterij combineert met de aanschaf van zonnepanelen. En in België was enkel de aanschaf van een thuisaccu al genoeg om te profiteren van een subsidieregeling.

Hoeveel subsidie heb je nodig?

Stel dat er in de nabije toekomst wel subsidie beschikbaar komt op thuisbatterijen, hoeveel heb je dan nodig om een thuisbatterij interessant te maken?

Om de aanschafkosten van een thuisbatterij eruit te halen, zou je een subsidie nodig hebben van rond de 3.500 euro als je uitgaat van een batterij van 5 kWh (wat voor de meeste huishoudens ruim voldoende is). Maar ook zonder subsidie is de aanschaf van een thuisbatterij natuurlijk interessant. Doordat je overtollige zonne-energie opslaat en die later in de avond of tijdens piekmomenten gebruikt, hoef je minder stroom van het net te kopen en bespaar je dus op je energierekening. Na een aantal jaren heb je het apparaat dus terugverdiend. Het allerbelangrijkste argument is echter een andere: met een thuisbatterij verminder je jouw CO₂-uitstoot en draag je dus bij aan een duurzamere wereld.

Vraag vrijblijvend een offerte aan voor een Sessy thuisbatterij

Wil jij ook profiteren van de voordelen van een thuisbatterij? Vraag dan gauw een vrijblijvende offerte bij ons aan. Sessy heeft dé slimme thuisbatterij van Nederland, zonder duur abonnement en onnodige aanpassingen in je meterkast.

Wil je eerst meer informatie? Bel 085 0608499 of mail naar info@sessy.nl.

App voor meer informatie!