Less is more als het gaat om thuisbatterijen
Recent onderzoek laat zien dat er in het afgelopen jaar circa 24.000 thuisbatterijen geïnstalleerd werden in Nederland. Ter illustratie, in 2021 lag dat aantal op minder dan 2.500 en in 2022 op zo’n 12.500 thuisbatterijen. Een flinke stijging dus, waaruit wij concluderen dat veel huishoudens willen verduurzamen. Met de investering in een thuisbatterij profiteer je van de mogelijkheid om een overschot aan zelf opgewekte groene stroom zelf in huis op te slaan. Zo kun je deze duurzame energie later op de dag alsnog zelf verbruiken. Daarbij kun je bijvoorbeeld in de wintermaanden de batterij stroom goedkoop laten inkopen, wanneer je de thuisaccu combineert met een dynamisch energiecontract.
Dat laatste is voor veel aanbieders reden om voornamelijk in te zoomen op de financiële voordelen van thuisbatterijen. Iets wat ertoe kan leiden dat het voor consumenten al snel (ten onrechte) interessant lijkt om meerdere modules in huis te laten installeren. Het tegendeel is waar, less is more als het gaat om thuisbatterijen, als je het ons vraagt.
Terugverdientijd van een thuisbatterij onvoorspelbaar
De precieze terugverdientijd van een thuisbatterij is niet te voorspellen; het hangt van een groot aantal factoren af. Denk aan je huidige én toekomstige verbruik van energie, de gemiddelde opbrengst van je PV-systeem, de volatiliteit van de stroomprijs, wet- en regelgeving op het gebied van de handel in stroom, enzovoorts enzovoorts. Als samenleving hebben we de afgelopen jaren meermaals gezien dat de stroomprijzen snel kunnen veranderen als gevolg van wereldwijde ontwikkelingen. Een korte terugverdientijd door te kiezen voor meerdere thuisbatterijen in combinatie met een dynamisch energiecontract valt om deze reden dus echt niet te garanderen.
Koop een thuisbatterij om te verduurzamen
Biedt een thuisbatterij mij dan wel voordelen, zou een terechte vraag kunnen zijn. Het antwoord is ja! Een thuisbatterij draagt bij aan het verduurzamen van je woning, het vergroten van je onafhankelijkheid van het stroomnet en het tegengaan van netcongestie in de regio. In plaats van groene stroom op zonnige zomerdagen terug te leveren aan het stroomnet, bewaar je dit in huis voor het gebruik van je vaatwasser, kooktoestel of verlichting in de avond. Je hoeft op dat moment geen grijze stroom van het net af te nemen.
Financiële voordelen van een thuisbatterij
Dat laatste maakt dat een thuisbatterij wel degelijk een financieel voordeel met zich meebrengt. Je stroomafname van het energienet daalt, waardoor je bespaart op de energiekosten.
Daarbij kan ook de combinatie met een dynamisch contract best aantrekkelijk zijn. Je koopt stroom in bij een lage prijs en verbruikt dit later op de dag zelf, als de prijs stijgt. Garanties heb je hierbij echter niet! Bij een beperkte volatiliteit van de energieprijs levert dit immers nauwelijks voordelen op. Of denk aan wet- en regelgeving, die snel kan veranderen op dit vlak. Het is om deze redenen dat wij je aanraden om bij de aanschaf van thuisbatterijen voornamelijk naar het verbruik van je huishouden te kijken. In veel gevallen volstaat een capaciteit van 5,0 of hooguit 10,0 kWh. Dus max. 2 Sessy’s.
Meer eerlijk advies waar je écht iets aan hebt? Mail naar: info@sessy.nl of 085 0608499