5 min leestijd
Terug

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Leg maar vol dat dak! Een logische uitspraak wanneer je het hebt over dakpannen maar niet als je het hebt over zonnepanelen. Als je overweegt om zonnepanelen te installeren, is een van de eerste vragen die je jezelf stelt: “Hoeveel zonnepanelen heb ik eigenlijk nodig?” Het antwoord is niet zo eenvoudig als het lijkt, want het hangt af van verschillende factoren zoals je jaarlijkse energieverbruik, de capaciteit van de zonnepanelen die je kiest, en de oriëntatie van je dak. Maar geen zorgen, we helpen je graag om dit uit te pluizen.

Je energiejaarverbruik als uitgangspunt

Een goede vuistregel is om uit te gaan van je jaarlijkse energieverbruik. Het idee is om net zoveel energie op te wekken als je verbruikt. Zo compenseer je je energieverbruik met de energie die je zelf opwekt. Stel, je huishouden verbruikt 3000 kWh per jaar. Met 10 zonnepanelen van 400 Wp (wattpiek) per stuk, kun je ongeveer 3600 kWh per jaar opwekken, uitgaande van een optimale plaatsing richting het zuiden. Dit lijkt meer dan genoeg om je verbruik te dekken, maar er zijn meer factoren om rekening mee te houden.

Netcongestie en de impact op je keuze

Een belangrijk aspect om te overwegen is netcongestie. Dit gebeurt wanneer er in een klein gebied, zoals een straat of wijk, te veel huizen zijn die veel zonnepanelen hebben. Het elektriciteitsnet kan dan de hoeveelheid opgewekte stroom niet aan, wat kan leiden tot problemen. Het is dus niet altijd een goed idee om je dak volledig vol te leggen met zonnepanelen.

Salderingsregeling en terugleververgoeding

Dankzij de salderingsregeling kun je de energie die je teruglevert aan het net wegstrepen tegen de energie die je verbruikt. Als je meer opwekt dan je verbruikt, krijg je voor het overschot een terugleververgoeding van je energieleverancier. Het is echter belangrijk om te realiseren dat de waarde van energie die midden op de dag wordt opgewekt (wanneer de zon het felst schijnt) minder is dan de prijs die je betaalt voor energie. Energiebedrijven zoeken manieren om deze kosten te compenseren, bijvoorbeeld door een hogere energieprijs te rekenen of terugleveringskosten in rekening te brengen. Op deze manier duurt het langer tot voordat je je zonnepanelen heb terugverdiend. Neem nooit te veel capaciteit. De capaciteit van die je overdag teruglevert aan het net, maar in de avond zou kunnen gebruiken kun je opslaan ineen thuisaccu. Op die manier hoeft de milieu onvriendelijke gas- of kolencentrale voor jou in de avond niet aan. Ook ben je minder afhankelijk van je energieleverancier.

Oriëntatie van je dak

De oriëntatie van je dak speelt een cruciale rol in hoe effectief je zonnepanelen energie kunnen opwekken. Een dak op het zuiden is ideaal, maar niet iedereen heeft die luxe. De impact van verschillende dakoriëntaties op je eigen verbruik is iets om goed over na te denken bij het plaatsen van zonnepanelen.

Conclusie

Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, hangt af van je persoonlijke situatie. Begin met je jaarverbruik, houd rekening met netcongestie, en overweeg de oriëntatie van je dak. Door slim te kiezen hoeveel en welke zonnepanelen je installeert, kun je je energierekening verlagen en bijdragen aan een duurzamere wereld. En vergeet niet, de keuze voor zonnepanelen is niet alleen een financiële beslissing, maar ook een stap naar een duurzamere toekomst.
Veel van onze partners installeren ook zonnepanelen. Kijk op De partners van Sessy thuisbatterij voor een installateur in jouw buurt.

Wanneer tijd voor een thuisbatterij?

Doordat je in het bezit bent van zonnepanelen, wek je vaak meer energie op dan dat je stroom gebruikt. Dat is zonde! Daarnaast verbruik je meer stroom in de morgen en de avond, precies de momenten waarop jouw zonnepanelen het minste doen. Met een thuisbatterij kun je dit overschot aan energie opslaan en gebruiken voor een later moment. Je bepaalt zelf wanneer je je energie inzet. Zo voorkom je tevens onbalans bij piek- en daluren en wordt je bijna onafhankelijk van het net. Is dat niet de reden geweest voor de aanschaf van je zonnepanelen?

Niet meer terugleveren aan het net

Zonnestroom die jij nu niet gebruikt, lever je automatisch terug aan het elektriciteitsnet. De lopende salderingsregeling van de overheid zorgt ervoor dat je deze teruggeleverde stroom in mindering mag brengen op je ontvangen stroom. Deze regeling wordt echter afgebouwd in 2027. Daardoor krijg je dus steeds minder geld terug voor de energie die je zelf opwekt. Een thuisbatterij voor je zonnepanelen biedt de oplossing: je bent ook niet afhankelijk van de terugleververgoeding, doordat je de volledige waarde van je opgewekte energie zelf verbruikt.

Thuisbatterij

Maak kennis met Sessy: de Nederlandse thuisbatterij die oplaadt bij gunstige of zelfs negatieve stroomprijzen. De batterij voorkomt dat je op goedkope momenten energie naar het net toestuurt, omdat hij een slimme meter bevat die inzicht heeft in de uurprijzen van elektriciteit. Zo verdien je geld aan je zonnepanelen! 

Meer info

Nieuwsgierig naar Sessy en de mogelijkheden? Voor vragen mag je ook altijd contact opnemen met ons. Wij zijn de ontwikkelaars van Sessy. Je bereikt ons via 085 0608499 of info@sessy.nl

Gerelateerde berichten

Sessy, de thuisbatterij
Sessy logo

Eerste thuisbatterij van Nederlandse makelij gaat in productie

29 augustus 2022

ULFT, 29 augustus 2022 – Na een succesvolle crowdfundingactie begint startup Charged volgende week met de productie van de eerste thuisbatterij van Nederlandse makelij. Door de slimme software zorgt deze Sessy ervoor dat bezitters van […]

Sessy
Bekijk bericht
Foto gebruikersdag
Sessy logo

Sessy gebruikersdag – Vrijdag 9 juni

23 juni 2023

Wat een geweldige opkomst hadden we tijdens onze gebruikersdag op vrijdag 9 juni! We willen graag alle aanwezigen bedanken voor hun enthousiasme en betrokkenheid. Het was een inspirerende en informatieve dag, waarin we waardevolle kennis […]

Sessy
Bekijk bericht
Foto zonnepanelen
Sessy logo

Haal nog meer voordeel uit je zonnepanelen met een thuisbatterij!

05 augustus 2022

Ben jij in het bezit van zonnepanelen en wil je daar nog meer voordeel uithalen? Met de stijgende energieprijzen en een elektriciteitsnet dat op knappen staat, loont het enorm om je eigen stroom op te […]

Sessy
Bekijk bericht