Hoe werkt Sessy

Sessy meet de opbrengst van jouw zonnepanelen, de bijdrage van de batterij en het verbruik in huis. Zo weet Sessy wanneer de batterij opgeladen moet worden om overtollige groene energie op te slaan of wanneer er energie naar jouw woning moet. Zo zorgt Sessy voor de grootst mogelijk besparing of opbrengst. Lees hier verder over het rendement van een thuisbatterij.

Met Sessy heb je altijd de flexibiliteit om van modus te wisselen. Mocht je een andere modus leuker vinden of verandert de markt waardoor een andere modus aantrekkelijker wordt, dan kun je met twee drukken op de knop de instellingen van Sessy aanpassen. Nieuwsgierig naar de dynamische modus van Sessy thuis accu? Lees hier verder!

Direct een Sessy bestellen?

Bestel hier

Sessy installatie

Sessy is te gebruiken in

Nul-op-de-meter modus

Je hebt een vast of variabel contract, en daarmee een vast tarief. In deze modus slaat Sessy overdag overtollige opgewekte energie op. Wanneer jouw zonnepanelen te weinig of geen energie meer leveren om jouw verbruik te compenseren zal de Sessy energie leveren aan jouw verbruikers in huis, zolang er energie in de batterij zit. Hiermee gebruik je ook ‘s avonds en in de nacht de groene energie die je overdag hebt opgewekt.

Hoe werkt sessy - nulmodus

Dynamische modus

Je hebt een dynamisch contract met uurprijzen: De slimme regeling van Sessy kan op basis van de uurprijzen een berekening maken wanneer het beste moment is om de batterij te laden en ontladen. Volledig automatisch voor maximale besparingen. Dit is ook mogelijk als u geen zonnepanelen heeft!

Visual Sessy installatie

Eco-Modus

In de eco-modus zal Sessy automatisch beginnen met laden tijdens de goedkoopste uren (het aantal uren en het laadvermogen kun je zelf instellen). Zodra deze voordelige uren voorbij zijn, schakelt Sessy over naar nul-op-de-meter, waarbij de opgeslagen energie exclusief voor jouw huishouden wordt gebruikt. Zo benut je altijd de meest voordelige energie.

SessyConnect

Met Sessy handelen op de onbalansmarkt? Het kan per 1 mei 2024! Momenteel kan het alleen via FrankEnergie, maar wij staan open voor elke samenwerking. Draag ons aan bij je energieleverancier zodat ze met SessyConnect gaan integreren.

GridEase

Met jouw Sessy thuisbatterij helpen het energienet te balanceren. Voor als je jouw eigen zonne-energie wilt opslaan om deze later zelf te gebruiken én zo nu en dan bij grote pieken en dalen wilt deelnemen aan de onbalansmarkt.

Open modus

De Sessy maakt het mogelijk via een API aangestuurd te worden. Dit kun je doen als je liever zelf aan de slag gaat met het aansturen en uitlezen van de batterij om deze bijvoorbeeld te koppelen in Home Assistant. Wij helpen mee om de Sessy community te ondersteunen op dit vlak.

Visual hoe werkt Sessy

Sessy is schaalbaar

Door slim de geïntegreerde omvormer aan te sturen is het op een 3 x 25A hoofdaansluiting mogelijk om het systeem tot 6 Sessy’s uit te breiden, 2 op elke fase. In tegenstelling tot andere systemen is de Sessy op elk moment uit te breiden, om mee te groeien met de energiebehoefte in de toekomst.

Offerte aanvragen
Sessy is schaalbaar

Sessy is gecertificeerd

De Sessy Slimme Thuisbatterij is door Charged zelf gecertificeerd op basis van verschillende normen. Omdat de Sessy niet binnen de scope van één specifieke norm valt worden uit meerdere normen onderdelen gebruikt om tot een veilig product te komen.

Offerte aanvragen

Conformiteit

2014/53/EU Radio apparatuur richtlijn (RED)
2011/65/EU Beperking gebruik gevaarlijke stoffen in elektr(on)ische apparatuur
NEN-EN-IEC 62368-1:2020 Audio/video, informatietechnologie- en communicatietechnologie-apparatuur
ETSI-EN 300 328 V2.2.2 Wideband transmission systems
ETSI-EN 301 489-1 V2.2.1 Electromagnetic Compatibility (EMC)
NEN-EN-IEC 62311:2008 Assessment of electronic and electrical equipment
NEN-EN-IEC 61000-6-1:2007 Electromagnetic compatibility (EMC)
NEN-EN-IEC 61000-6-3:2007/A1:2011 Electromagnetic Compatibility (EMC)
NEN 60335-1 Huishoudelijke en soortgelijke elektrische toestellen - Veiligheid - Deel 1: Algemene eisen
EN 50549-1 Requirements for generators

Vraag & antwoord

We krijgen soms vragen over de 48v-poort op onze Sessy batterijen. Inderdaad, elke Sessy batterij is uitgerust met een 48v-poort. Echter, het is belangrijk om te weten dat deze poort momenteel nog in ontwikkeling is en nog niet klaar is voor gebruik.

We zijn hard aan het werk om deze functie volledig te integreren en te optimaliseren. Zodra deze feature volledig is uitgewerkt en getest, zullen we uitgebreide informatie en richtlijnen verstrekken over hoe deze veilig en effectief te gebruiken.

Voor nu adviseren we met klem om geen gebruik te maken van de 48v-poort. Het is een toekomstige functie die nog niet operationeel is.

Meer laadcycli betekenen een langere levensduur voor thuisbatterijen. Een batterij met meer cycli kan financieel voordeliger zijn op de lange termijn door de langere levensduur. Wil je weten hoe lang een thuisbatterij mee gaat? Kijk dan kritisch naar het aantal laadcycli. Sessy thuisbatterij belooft meer dan 6000 laadcycli.

De hoeveelheid tijd dat de stroom in de accu behouden blijft, hangt af van je energieverbruik en de grootte van de thuisbatterij. Eigenlijk moet je deze vraag anders stellen. Stel, je doet niets met je thuisbatterij dan ontlaad die 1% per maand. Dit verlies is minimaal. Wat je wil, is dat de huisbatterij elke dag oplaadt en stroom levert zodat je optimaal gebruik kan maken van óf je eigen groene stroom óf van de dynamische energie prijzen. Hiermee haal je het meeste rendement uit je slimme thuis accu.

Het laden van een Sessy thuis accu’s duurt bij vol vermogen 2.5u. Het laadt vermogen van Sessy thuisbatterij is 2,2 kW.

De term ‘Eigenverbruik’ slaat op energie die je zelf opwekt en zelf inzet, zonder dat eerst naar het elektriciteitsnet te sturen. Sessy kan dat eigenverbruik verhogen door teveel geproduceerde energie (energie die je zonnepanelen opwekken, maar die je niet direct zelf kan verbruiken) op te slaan. Op het moment dat de zonnepanelen niet genoeg meer produceren om het verbruik in huis te dekken, gaat Sessy de opgeslagen energie inzetten. Zo voorkom je dat er energie uit het net nodig is en verhoog je dus je ‘eigenverberuik’.

In de Sessy zit een cellenpakket (batterij) die de elektrische energie omzet in chemische energie. Eigenlijk net als elke batterij van een kleine AA batterij, tot een groot accupakket uit een elektrische auto. Onze cellen zijn van het type LFP, ook wel LiFePO4, of IJzerfosfaat cellen genoemd.

Om je dongel of dongels voor de slimme meter correct in te stellen, dien je ze eerst aan te sluiten op de Sessy of in de P1-poort van je slimme meter. Zodra de dongels zijn aangesloten, creëren ze een wifi-netwerk met de naam ‘Sessy’. Je kunt inloggen op dit netwerk met de gegevens die je vindt op de sticker die op de dongel zit.

Nadat je verbonden bent met de wifi van de dongel, open je een webbrowser. Voer in de zoekbalk het adres 10.10.10.10 in. Hier zal je opnieuw moeten inloggen, met de gegevens van de sticker op de dongel, namelijk ‘WEB UI GEB’ en ‘WEB UI WW’. Na succesvol inloggen kun je in het netwerkgedeelte de dongel of dongels koppelen aan je eigen thuiswifi.

Voor uitgebreide informatie en stap-voor-stap instructies, ga naar de handleidingen. Hier vind je alles wat je moet weten over de installatie en het gebruik van je dongel voor de slimme meter, zodat je optimaal gebruik kunt maken van je slimme meter dongel.

Voor de Sessy thuisaccu wordt één cyclus gedefinieerd als één volledige laad-/ontlaadactie, meestal berekend vanaf 75% capaciteit. Met een dynamisch contract kun je waarschijnlijk tot 2 cycli per dag verwachten. Kleine hoeveelheden energie die af en toe worden geladen of ontladen, worden niet onmiddellijk als een cyclus geteld.

Frank Energie rekent dit af op basis van je verbruik.

Wij hebben hier met Sessy natuurlijk rekening mee gehouden. Door een andere veiligere chemie toe te passen dan in elektrische auto’s, telefoons of hoverboard is de batterij van zichzelf een stuk veiliger. Dit is mogelijk omdat de batterij het in een huishouden veel minder zwaar heeft, elektrische auto’s kunnen wel 200 kW aan vermogen vragen, Sessy thuis accu levert maximaal 1/100 hiervan, dit is goed voor de veiligheid en levensduur.

· We gebruiken een veilige batterij chemie: de LFP, ook wel Li-IJzer fosfaat. Deze chemie is een stuk veiliger van de li-ion batterijen in bijvoorbeeld fietsen

· Er zitten hardware beveiligingen op de pack, zoals zekeringen en schakelaars, die bij calamiteiten zorgen dat de batterij afschakelt

· Er zijn softwarematige beveiligingen die monitoren wat de status van de Sessy is en ingrijpen bij onvoorziene omstandigheden

· Er zit een kleine automatische batterijen brandblusser in voor noodnoodnood gevallen

Benieuwd naar onze thuisbatterij certificaten? Kijk dan hier.

 

De Sessy thuis accu is 44 x 50 x 20cm groot. Om de Sessy heen is nog wat ruimte nodig hem goed te kunnen aansluiten. Sessy huisbatterij moet ook in een geventileerde ruimte staan om zijn warmte kwijt te kunnen.

In deze video kun je zien hoe groot de Sessy is:

 

 

Uit onze berekeningen komt dat 1 Sessy het beste tot zijn recht komt in huishoudens die tussen de 6 en 10 zonnepanelen hebben. Voor huishoudens die meer verbruiken kunnen meerdere Sessy’s worden ingezet. Voor 11 tot 20 zonnepanelen 2 Sessy’s, voor 20 tot 30 panelen 3 Sessy’s, etc. Het aantal Sessy’s dat je nodig hebt hangt af van hoeveel kWh je verbruikt. Per 2000 kWh adviseren we één Sessy.

We lanceren eerst een web-portal waar je kunt zien wat de status is van Sessy en welke impact op eigenverbruik Sessy heeft weten te realiseren. Dit portal zal bruikbaar zijn op computers en mobiele telefoon.

De handleidingen zijn beschikbaar op www.sessy.nl/handleidingen.

Er zijn ook installatie en configuratie video’s.

Ja. Heb je nog geen slimme meter, dan sluit je de Sessy aan met CT klemmen. Let op, voor de dynamische modus heb je wél een slimme meter nodig. Met een oude elektriciteitsmeter kun je alleen ‘nul op de meter’ draaien.

Ja, het is op een 3 x 25A hoofdaansluiting mogelijk om het systeem tot 6 Sessy’s uit te breiden, 2 op elke fase. Nog mooier: Als je in de loop van jaren meer capaciteit nodig hebt, omdat je huishouden en verbruikers veranderen, dan kan je op elk moment meer Sessy’s toevoegen.

Ja, het maakt niet uit welke verbruiker om stroom vraagt, dus kan de energie ook in de elektrische auto gestopt worden. 1 Sessy heeft 5kWh opslag-capaciteit wat genoeg is voor ongeveer 30 km rijden in een elektrische auto. Het is ook mogelijk om de energie van de Sessy niet naar de auto te sturen en de Sessy slechts te beperken voor het verbruik van jouw huishouden.

Sessy heeft een voorziening om aan de 48V-poort een off-grid omvormer te koppelen. Deze functie wordt nog niet standaard ondersteund.

Sessy heeft best een gewicht (rond de 40kg), dus een stevige muur of houten plaat is wel nodig.

De Sessy thuisbatterij kan met 2 kW per Sessy laden, wat betekent dat met 2 Sessy’s je tot 4 kW kunt bereiken. Dit komt overeen met een 2000 watt of 4000 watt PV-installatie, of ongeveer 10 zonnepanelen, afhankelijk van het vermogen van de panelen. Dit maakt de Sessy ideaal voor het opslaan van  zonne-energie thuis.

Sessy thuis batterij is uitgerust met een intern veiligheidsmechanisme om diepontladen van de batterij te voorkomen. Wanneer het batterijniveau te laag wordt, activeert Sessy automatisch zijn oplaadproces. Dit zorgt ervoor dat de batterij niet kan diepontladen en het batterij niveau op een veilig niveau blijft. Dit proces waarborgt de veiligheid en zorgt dat je je zonne energie kan blijven opslaan.

Hoera! Je Sessy(‘s) zijn geïnstalleerd en je kan in de portal. Maar wat zie je nu eigenlijk?

In de grafiek ‘Verbruiksmeter’ zie je wat er je huis in en uit gaat. Negatief is de energie die het huis uitgaat via het net en positief is wat het huis inkomt via het net.

 

De grafiek ‘Sessy vermogen’ geeft informatie over de Sessy. De groene lijn laat zien hoe volgeladen de Sessy is. De rode en blauwe vlakken laten zien wat de Sessy doet. Is het vermogen positief? Dan geeft Sessy energie aan het huis. Is het vermogen negatief? Dan laadt de Sessy op.

 

In de grafiek ‘Totaal huisvermogen’ zie je het vermogen dat jouw huishouden verbruikt.

 

Bestel nu